Get Adobe Flash player

 

Címlap Pályázatok

postheadericon Pályázatok

postheadericon Tündérolvasók

SZÖVEGÉRTŐ  verseny

Tündérolvasók elnevezésű szövegértési versenyünk jelenlegi formájában immár hatodik éve nyújt hasznos időtöltést olvasóink számára. A növekvő igényekre való tekintettel a kezdetben célul tűzött Észak-alföldi régió határait átlépve 2015 óta már az egész Északkelet-Magyarország hat megyéjéből (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén megye) várjuk és fogadjuk az olvasni szerető gyerekek jelentkezését.

Célunk a gyermekek olvasóvá nevelése, a szövegértési és olvasási készségük fejlesztése. Törekszünk a mai magyar gyermekirodalom alkotásainak megismertetésére, az élményközpontú irodalom bevezetésére a szerzőkkel történő személyes találkozás lehetősége révén. Munkaformáját tekintve csoportmunkában (2-3 fő/csapat) megvalósuló versenyt hirdetünk, az általános iskolák felső tagozatos tanulói, illetve más iskolatípus ennek megfelelő korosztálya számára.

Nevezési díjhoz kötött versenyünk két levelezős fordulóból és egy szóbeli döntőből áll. Fordulónként két-két elsősorban kortárs, magyar irodalmi mű elolvasása és játékos feldolgozása vár a jelentkezőkre. Az összesítésben legtöbb pontot elért tíz csapat ezt követően szóbeli döntőn mérheti össze tudását Püspökladányban, gyermekkönyvtárunkban.A résztvevők számára a nevezési/regisztrációs időszak lezárását követően elsősorban elektronikus formában - igény szerint postai úton-, juttatjuk el az egyes fordulók feladatlapjait. Ezen feladatlapok kidolgozására hat hét áll rendelkezésükre a csapatoknak, melyek feladattípusait (totó, keresztrejtvény, igaz-hamis, ki vagyok én stb.) úgy igyekeztünk összeállítani, hogy egyrészt nehézségi fokukat tekintve megfeleljenek az adott korosztály képességeinek, másrészt játékosságukkal élménnyé tegyék az adott mű befogadását és feldolgozását. A szómagyarázatok révén aktív könyv és könyvtárhasználatra késztetjük a gyerekeket, az egyes ifjúsági regények szerzőire vonatkozó személyes (életrajz, irodalmi díjak, további művek) kérdések révén pedig kitekintünk az internet világába. Az irodalmi jelenetek tovább gondolására késztető feladataink a versenyzők fantáziáját, fogalmazáskészségét és képzelőerejét hívatott fejleszteni.

Az írásbeli fordulókat követően a tíz legtöbb pontot szerzett csapat az olvasmányokra épülő szóbeli döntőn vesz részt. Teljesítményüket (a nevezési díjból megvásárolt) ajándékkönyv formájában értékeljük. A három fős zsűri elnöki tisztét betöltő íróvendég jelenlétével, műveinek (mini író-olvasó találkozó keretében történő) dedikálásával tovább erősíti a gyerekek személyes irodalmi élményét és kötődését.
Versenyünk a tanév rendjébe illeszkedve, a felhívás közzétételétől októberétől a következő év márciusáig tart.  A szóbeli döntő napján meleg étkezést biztosítunk a résztvevő csapatok és kísérőik számára. A versenyünk további sajátosságaként kell megemlítenünk, hogy a több évben (3-4 alkalommal visszatérő velünk  versenyző 8. osztályos tanulókat külön könyvjutalomban részesítjük.

Eddigi olvasmányaink

Versenyünkről számokban

Helyezettjeink 

postheadericon Könyvjelző

NYÁRI KISTÉRSÉGI OLVASÓNAPLÓ PÁLYÁZAT

Kedves Gyerekek!

Tündérkönyvtárunk a nyári szünet hasznos eltöltését célzó kistérségi olvasónapló pályázata  "Könyvjelző" elnevezéssel indult útjára 2012.

Ha szívesen töltöd a szabadidőd olvasással, jelentkezz Te is! Ezután nem kell mást tenned, mint elolvasnod az ajánlott olvasmányok részleteit és válaszolnod a hozzájuk kapcsolódó kérdésekre, illetve megoldanod a játékos feladatokat.

A művek egyes részleteinek megismerése által  szeretnénk közelebb hozni Hozzád a történeteket és kellő motivációval annak továbbolvasására ösztönözni Téged!

Az olvasónapló kitöltésére elsősorban a nyári szünet, a június-augusztus hónapok állnak a rendelkezésedre.

Az olvasmányok kiválasztásánál arra törekszünk, hogy a klasszikusok mellett a mai magyar gyermekirodalom "Az Év Gyermekkönyve-díjjal" kitüntetett alkotásaiba is bepillantást nyerj.

 

Ha ügyesen töltöd ki az olvasónaplódat, akkor egyike lehetsz azon legtöbb pontot összegyűjtött  gyermekeknek, akik októberben, az  Országos Könyvtári Napok keretében jutalomkönyvet vehetnek át  és személyesen találkozhatnak az olvasónaplóban szereplő egyik könyv szerzőjével.

Tehát kalandra fel!      Jó pihenést és szórakozást kívánunk!

2016. 3-4. osztály

 

Püspökladányi Tájékoztató és Közművelődési Központ, Könyvtár, Múzeum

Gyermekkönyvtár

4150 Püspökladány,
Bajcsy-Zs. u. 2/2.
54 / 450 649
tunderkonyvtar@gmail.com